17 Kasım 2015 Salı

Redirect Nedir?

Redirect veya yönlendirme web sunucuları içerisinde verilen bir komut vasıtasıyla bir adresin farklı bir adrese geçici veya kalıcı olarak yönlendirilmesine denir. Yönlendirmeler Webmaster'ların sıklıkla kullandığı yöntemlerden biridir. Bir web sayfası kullanılamaz bir duruma geldiğinde veya bu web adresi farklı bir adrese taşındığında kullanıcılar genellikle ya işine yaramayan sayfalarla yada 404 kod numarasıyla tanıdığımız bulunamadı hatalarıyla karşılaşırlar. Ziyaretçileri yeni sayfalardan haberdar etmek için bu sayfaya bir yazı ekleyip link koyarak ziyaretçinin bu sayfaya giriş yapmasını beklemek yerine Redirect yani yönlendirme işlemi gerçekleştirmek çok daha pratik ve kayıpsız bir yöntemdir.
Böyle bir yöntem kullandığımızda ziyaretçiler tekrardan bir linke tıklamak zorunda kalmadan ister otomatik olarak isterseniz de süre sınırından sonra belirlenen farklı bir URL'ye yönlendirilirler. Dilerseniz ayrıca bu web sitesine “Bu sayfayı farklı bir adrese taşıdık, sizi 3 saniye içerisinde otomatik olarak yeni sayfaya yönlendireceğiz.” gibi bir mesajla birlikte de kullanıcılar yeni URL'ye yönlendirebilirsiniz. Bu sayede kullanıcı cümleyi okurken iki saniye kaybedecek ve durumu anlayacaktır. Kalan bir saniyedeyse ziyaretçi hemen yeni belirlediğiniz URL'ye yönlendirilmeye başlayacaktır. Yani zaman kaybı yaşanmadan redirect işlemi tamamlanacaktır.

redirect

Bir URL'yi farklı bir URL'ye yönlendirmenin yalnızca tek bir şekli yoktur. Bazen Htaccess dosyası yardımıyla, bazen Hosting yönetim paneli yardımıyla bazen de bir meta refresh komutuyla kullanıcı farklı bir adrese yönlendirilebilir. Yönlendirilme konusunda en sık tercih edilen yöntem aşağıdaki HTML meta kodunu kullanmaktır;
<meta http-equiv="refresh" content="saniyeyazın;url=http://www.yeniurlyiyazın.com">
Yukarıdaki yer alan kodu sayfanın HTML kodu çalışabilecek bir yerine eklemeniz gerekiyor. Kodun ise saniyeyazın kısmına rakamla bir sayı, yeniurlyazın kısmınaysa yönlenmek istenilen yeni URL'yi yazın.


Kaynak: Nedir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder